luni, 10 septembrie 2012

Recomandari 'de oras' pentru soferii incepatori


Cei mai multi dintre soferii si soferitele cu ceva vechime in ale condusului au acumulat indeajuns de multa experienta la volan astfel incat sa-si dea seama ca sofatul pe care il inveti la scoala, cu instructorul in dreapta, in zone nu foarte aglomerate, este oarecum diferit de cel pe care il practici dupa ce te vezi cu carnetul de sofer in buzunar, singur in masina, in plina aglomeratie.

Pare ca totul se schimba atunci cand nu ne mai putem baza pe nimeni si noi trebuie sa luam toate deciziile. "Fa prima la dreapta", "opreste aici", "parcheaza aici ca este loc", "mergi mai incet", "anticipeaza ce va face cel din fata", "lasa-l sa treaca ca vine tare" - toate aceste indicatii pe care ni le da orice instructor auto care se respecta si care ne ghideaza primii pasi in ale condusului nu se vor mai auzi din dreapta dupa ce ne luam carnetul; si atunci trebuie sa ne descurcam singuri.

Ce este cel mai important de stiut pentru un sofer sau soferita care si-a luat carnetul de putin timp si patrunde in "jungla" centrelor oraselor mari, unde aglomeratia si nervii sunt la loc de cinste?

Reglati foarte bine oglinzile inainte de plecare - pentru un incepator, toate oglinzile retrovizoare sunt extrem de importante. Cu ajutorul lor soferii pot vedea pozitia celor din spate, intentiile acestora, oglinzile dand indicatii asupra manevrelor pe care trebuie sa le executati. Pentru un sofer incepator nu trebuie sa existe "nu vad foarte bine dar e in regula; imi dau eu seama". El trebuie sa fie foarte sigur de ceea ce se intampla in spatele lui.

Atentie la taximetristi - una dintre cele mai importante lectii pe care trebuie sa le stie un incepator este ca nu are rost sa incerce sa tina piept sau sa nu lase un taximetrist sa treaca atunci cand acesta doreste. Pana in momentul in care capatati experienta si va puteti da "lamaia" jos din geamuri, lasati taximetristii sa treaca. Ei sunt "profesionisti", ei n-au avut "prima zi in trafic", ei nu au fost incepatori, ei "se grabesc" sa-si ia clientul si bacsisul.

Fiti cu ochii in patru - oglinzile si atentia sporita o sa va fereasca intotdeauna de evenimente neplacute. Ochii trebuie sa fie in toate directiile: stanga, dreapta, inainte, in spate, oglinzi retrovizoare. Nu este suficient ca aveti semnele de incepator in geamuri, acestea nu va scutesc de a fi atenti si de a incerca sa preintampinati eventualele pericole.

Acordati prioritate pietonilor - este important sa va formati un obicei in a acorda prioritate pietonilor. Pe langa faptul ca asa este civilizat, va poate scuti de amenzi, in caz ca un politist "vegheaza" prin apropiere. Chiar daca exista si pietoni care traverseaza mai incet, nu va pierdeti rabdarea, trebuie sa respectati toti participantii la trafic, iar pietonii sunt parte componenta a traficului.

Atentie la parcari - parcarile pe care le realizati pe timpul scolii auto sunt foarte diferite de cele pe care le veti realiza dupa ce veti obtine carnetul de sofer. Nu datorita manevrelor pe care le executati, ci datorita modului in care va privesc partenerii de trafic. In timpul scolii, cei mai multi soferi va vor feri, se vor retrage pe benzile superioare pentru a nu fi in pericol sa va acroseze. Situatia se schimba atunci cand sunteti singuri in masina - nu numai ca nu va vor mai feri, dar va vor privi ca pe "un atacator" care doreste sa le ia locul de parcare. Siguri pe voi, dar si foarte atenti va alegeti un loc care credeti ca s-ar potrivi dimensiunilor masinii voastre si faceti ceea ce ati invatat in scoala. De data aceasta cu atentie mult sporita. La urma urmei, in timpul scolii nu era nici masina voastra si nici nu va tragea nimeni la raspundere, pe cand acum...

Nu fiti "profesionisti" - daca ati obtinut carnetul de conducere nu inseamna ca aveti experienta la volan. Pastrati viteza legala, nu va avantati dupa vitezomani, chiar daca va grabiti. Puteti pierde mult mai mult datorita unei secunde de neatentie. Nu depasiti pe linia de tramvai si nu incercati "sa scurtati" timpul stationarii la semafor. Din doua motive nu sunt indicate aceste lucruri: contravin regulilor de circulatie si exista posibilitatea producerii de accidente. Perioada de inceput a fost foarte dificila pentru majoritatea soferilor. Nimeni nu s-a nascut la volan, nimeni nu poate spune ca va ajunge vreodata sa conduca astfel incat sa nu se puna in pericol nici pe sine si nici pe ceilalti. Important este sa te concentrezi la maxim atunci cand conduci, sa stii ca ai drepturi, dar si responsabilitati.


Va uram strazi fara de gropi si trafic fara de ambuteiaje!



0 comentarii:

Trimiteți un comentariu